KAKO SE ŽIVI U AUSTRALIJI?

surfer at the beach

Često možemo čuti kako je australski način života opušten i ležeran, a Australci prijateljski nastrojeni. Na prvu ruku, zvuči slično dalmatinskome načinu života. No, ipak životni stil u Australiji se dosta razlikuje od života u Hrvatskoj i ostalim zemljama Balkana. Tu se puno radi i karijera je jako bitan dio života. Nema dugog ispijanja kave po kafićima, a glavni obrok je večera. Ako vam prijatelj živi na drugom kraju grada, vrlo vjerojatno se nećete vidjeti mjesecima. No to vam je normalno jer vrlo vjerojatno ste i vi jako zauzeti.

WORK-LIFE (IM)BALANCE

Radno vrijeme u većini firmi u Australiji je od 9 ujutro do 5 popodne. U većim gradovima poput Sydneyja ili Melbourna, nije neobično da potrošite jedan sat ili više na putovanje do posla. To često znači da se morate dići vrlo rano ujutro te isto tako da ćete doći kući kasno navečer. Pošto većinu dana provedete na poslu i putovanju do posla, ne ostane vam baš puno slobodnog vremena preko tjedna. Pojam odlaska na kave i sjedenja u kafiću satima ne postoji. Većina ljudi radi preko tjedna te izlazi samo vikendom. Petkom se ostaje u gradu na piću (after-work drinks), a happy hour (snižene cijene pića) je uglavnom od 3 popodne do 7 navečer. Australija nudi razne poslovne prilike, no morate biti spremni i puno raditi. Australsko društvo je dosta orijentirano na posao i novac, te je socijaliziranje s prijateljima ili odlazak na piće preko tjedna više iznimka nego pravilo.

Preko vikenda ili kada imaju slobodnog vremena, Australci vole provoditi vrijeme na otvorenom (što je i razumljivo s obzirom da je većinu godine lijepo vrijeme). Plaže i prostrani parkovi su često puni posjetitelja. Fitness i treniranje je također bitan dio njihovog načina života pa ćete tako naići na sprave za vježbanje u parkovima (outdoor gyms) i ljude koji vježbaju kraj plaže u svako doba dana.

outdoor gym

DINNER IS READY

Budući da je večer dio dana koji se najviše provodi doma, večera je glavno jelo, a večera se uglavnom između 6 i 7 navečer. Za ručak se uglavnom pojede nešto brzinski, popust sendviča, brzo pripremljenih smrznutih jela ili salata koje možete kupiti u supermarketima (prema osobnom mišljenju, nisu baš najbolje kvalitete). Vikendom je popularan brunch (kombinirani kasni doručak i ručak, najčešće između 11 ujutro i 2 popodne) koji se servira s nekim alkoholnim pićem. Često možete vidjeti ponude restorana i barova koji nude pakete jela s neograničenim ili jeftinim pićima između 11 i 2. Piti u 11 ujutro? Australcima je to sasvim normalno…

AUSTRALIAN DREAM

Australci su opsjednuti posjedovanjem nekretnine. Kada kažem opsjednuti, to mislim u pravom smislu riječi. Gotovo svaki tjedan na vijestima možete čuti kako se govori o porastu cijena nekretnina. Svakodnevni razgovori se često svode na vrijednost nekretnina i kupnju kuće. Australski san je uvjerenje da posjedovanje nekretnine može dovesti do boljeg života i izraz je uspjeha i sigurnosti.  Prema tome, san gotovo svakog Australca je kupnja kuće (što veće to bolje) te za to štede čim počnu raditi. Ironija je da je kupnja vlastite nekretnine svake godine sve nedostupnija pošto cijene nekretnina rastu iz dana u dan. Samo od početka ove godine, cijene su porasle za 15%, a tijekom 2020. prosječna cijena nekretnine je porasla za 103,400$ što je skoro 2000$ tjedno! Sve više mladih Australaca si ne može priuštiti kupnju nekretnine, posebice u Sydneyju ili Melbournu. Prosječna cijena kuće u Sydneyu je trenutno 1,410,133$ (da, milijun, dobro ste pročitali).  Za usporedbu, prosječna godišnja bruto plaća u saveznoj državi New South Wales gdje se nalazi Sydney je 85000$ (oko 5500$ mjesečno neto).